Forbrydelsen


Herkes bir şeyler yazmış olmalı bu diziyle ilgili. En çok ilgi çeken polisiye yapımlardan biri olmuş belli ki. Ben biraz farklı konulara değinmek istiyorum. Modern batı toplumlarında kurulan yapılarda insan unsurunun değeri pek fark etmiyor bunu daha iyi hissediyorsunuz bu filmde. Demek istediğim insan unsuru insan hakları o toplumların en mühim kaynağı aslında ama kurulan sistemler insan kaynağında herhangi bir değişiklik yaptığınızda dikkate dahi alınmayacak sapmalar gösteriyor.  Bürokratik yapı içerisinde yer alan bir insan yaptığı işi önceleyerek tüm başka yaşam alanlarını ikinci plana atabiliyor. Basit problemlerin çözülmesi bile onlar için gecelerce uykusuz kalabilmek için yeterli bir neden. Böyle olunca da kurulan sistem kusursuz işliyor.

Fakat burada başka bir problem ortaya çıkıyor. Kusursuz sistem içerisinde insani zaaf ve kusurlar kimse tarafından affedilmiyor. Ya çarkın içinde tüm bu prensipleri kabul ederek var olacaksınız ya da dışarıya itileceksiniz. Dışarıya itilince makbul insan olmaktan çıkabiliyorsunuz. İnsanın aslında karar verirken dayandığı nokta da orası oluyor. Duygusal bir tavır göstereceğiniz anda kümenin dışına itilme baskısı sizi kuşatıyor. Siyasetçi bir bakıyorsunuz temel prensipleri insani değerler ile harmanlamak istediğinde en yakınındakiler tarafından uyarılıyor ve çemberin dışına çıkmanıza izin verilmiyor.

Yine bu sistem için ikinci problem ise iş ahlakına verdiğiniz önem aile ve yakın çevrenizle ilişkilerin kopmasına sebep oluyor. Birey yalnızlaşıyor ve içine kapanıyor. Tekdüze yaşamın ona verdikleriyle bir düzen kuruyor.  Çocuklar bunu anlayamadıklarından en sert tepkiyi de onlardan alıyorsunuz.

Filmin başrol oyuncusunun tüm sezonlarda gösterdiği inanılmaz mesleki başarıyı izlerken aslında elinden kayıp giden yaşamı için de üzülüyorsunuz. Bu çelişkili ve karanlık ortam görüntülere de siniyor. Hata yapanın acımasızca kenara itilmesi disiplin ve duygusuzluğu en önemli kariyer kriteri haline getiriyor.

Filmin kahramanları kapı aralığından içlerinde pişmanlıkla bağlı oldukları grubun kararlarına uyarak yaşamlarını devam ettiriyorlar.  Siyasetçi ya da bürokrat kapılar kapanırken son kez uyaranla göz göze geliyor ama ne yazık ki artık çok geçtir. Sistemin işlemesi için bir insan daha feda ediliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...