Halit Refiğ'in Ardından...


Büyük Usta, Halit Refiğ’i kaybettik. Entelektüel bilgi birikimi hem kendi film anlayışının oturmasını sağlamış hem de Türk Sinemasının daha nitelikli eserlere verebilmesinde önemli katkılar sağlamıştır.

Bu büyük yönetmenin ardından sinema konusunda yetkin kişiler kendi görüşlerini sizlerle paylaşacaklar ve onun sinema anlayışı ile ilgili birçok yazıya da rastlayacaksınız gerek net ortamında gerekse yazılı ve görsel basında.

Ben bunların dışında Refiğ’in gerek söyleşilerle ortaya koyduğu hayat hikâyesi ve hayat hikâyesinin içerisinde büyük bir yekûn tutan sinemacılığını anlatıyor. Bunun yanında son dönemde Dergâh Yayınları, Refiğ’in yetmişli yıllarda ortaya koyduğu film tasarımlarını bir dizi halinde bizlere sunuyor.

Nehir söyleşi tarzında yapılan ve Refiğ’in fikirlerini açıkça ortaya koyduğu, ayrıntılara indiği ve Türk sineması ile ilgili hatıralarının yanında sinemamızın teorik olarak hangi sacayaklarının üzerinde yükselmesinin gerektiğini anlattığı bu söyleşi kitaplarından özellikle ikisi ön plana çıkıyor.

İlk söyleşi kitabını İbrahim Türk gerçekleştirmiş. Kabalcı Yayınevi'nden çıkan bu söyleşi kitabında, başta da belirttiğim üzere Halit Refiğ’in hayat hikâyesinin yanında Kore Harbi esnasında adımını attığı film sanatı üzerine düşüncelerini de ayrıntılı bir kapsamda ortaya koyuyor. Hacimli bu kitabı Refiğ’i tanımak isteyenler için öncelikli olarak tavsiye ediyorum çünkü hem iyi bir söyleşi kitabı hem de gayet hesaplı bir fiyata satılmakta.

İkinci söyleşi kitabı ise nehir söyleşi dizisini her geçen gün farklı isimlerle zenginleştiren İş Kültür Yayınları'ndan çıkan Sinemada Ulusal Tavır / Halit Refiğ Kitabı isimli kitap. Şengül Kılıç Hristidas tarafından gerçekleştirilen bu söyleşi de çocukluğundan itibaren iyi bir Refiğ portresi ortaya koyuyor. Ayrıca fotoğraflarla da zenginleştirilen bu kitabın eski baskıları tükenip yeni baskısı da halen yapılmadığından temininde problem yaşayabilirsiniz ancak Refiğ’in anısına en kısa zamanda yayınevinin baskıyı yenileyeceğini ümit etmekteyim.

Bunun dışında kendi düşünce ve hayat görüşünü sıklıkla ortaya koyan Refiğ’in bu tarz da bir çok kitabı var. Kameraya aktarıl(a)mayan senaryo taslakları ve çok etkilendiği Kemal Tahir’i anlattığı Gerçeğin Değişkenliği isimli kitabı da ayrıca önerebilirim.

Allah gani gani rahmet eylesin…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni