Başbakanın Davos Çıkışı Üzerine...

Davos ta her yıl düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu bir iktisatçı olmama rağmen hiç ilgimi çekmemiştir. Dünyanın önde gelen ülkelerinin siyasetçileri ve işadamları ile CEO ları gelirler. Gelişmekte olan(-ne zaman gelişeceği veya kalkınacağı belli olmayan?- Geniş zaman olsun elbet bir gün gelişir) ülkelerden heves ve neşeyle gelmiş ülke liderleri ile girişimcilerinin sigaya çekildiği yerdir Davos. Büyükbaşlar, oturturlar karşılarına sorarlar, konuştururlar, eleştirirler. Bildikleri halde her şeyi anlamaya çalıştıklarını hissettirmek için rol keserler.

Bu yıl biraz farklıydı Davos. Küresel krizden ötürü kendi sorunlarının ağırlığı altında ezilen gelişmiş(serpilmiş) ülkeler bol bol beyin fırtınası yaptılar kış soğuğunda.

Ancak Başbakanın çıkışı ile her şey bambaşka bir hale büründü dün itibariyle. Ben Başbakanın çıkışını açıkçası doğru ve yerinde buldum. İsrail’in bölgede yakıcı ve yıkıcı etkilerine karşı birisi çıkıp ‘Quo vadis İsrael?’ demeliydi ama bu bizim Başbakana kısmet oldu.

Son açıklamalara göre İsrail’in bundan hoşnut olduğu da görülüyor. İran gibi son dönemde Ortadoğu’nun lideri olmaya çalışan bir ülkeye karşı ‘Birinci belli! İkinci kim?” diye ortaya çıktı Türkiye. İsrail ve Birleşik Devletlerin karşılarında en azından daha demokratik bir ülke kalmış oldu. Obama’nın sevinmesi gerekir. Çünkü kredisine birkaç kontörde ülkemizin başbakanı ekledi. Artık bundan sonrası Obama’ya kalıyor. Erdoğan’ın verdiği gollük pası ağlarla buluşturmalı ve Ortadoğu’da barış güvercinlerini uçurmalı.

Notlar:

1-Benim Peres’in konuşmasında en çok dikkatimi çeken cümle ‘Biz Gazze’yi Singapur yapmak istedik’ gibi bir şeydi. Liderler politik davranır/davranmalıdır buna diyeceğim bir şey yok ancak ya Peres Singapur’u görmemiş ya da yalan genetiğine işlemiş.

2-BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ilginç bir adam. Tuhaf davranışları ve mimikleri var. Memur zihniyetli birini daha dünyanın başına sardılar diye düşündüm dün onun konuşmasını izlerken. 641 milyon $ gibi komik bir rakama Gazze’nin inşa edilebileceğinden bahsetti. Gerçi Başbakanımız güzel bir cevapta ona verdi ama Peres’e çakılan kroşe daha ağır olduğundan o arada kayboldu.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
"Son açıklamalara göre İsrail’in bundan hoşnut olduğu da görülüyor."

"Obama’nın sevinmesi gerekir. Çünkü kredisine birkaç kontörde ülkemizin başbakanı ekledi. Artık bundan sonrası Obama’ya kalıyor."

İŞTE KRİTİK CÜMLELER BUNLAR :)

Sorulması gereken şu: NEDEN?
moroccom dedi ki…
cevabı tarih versin

:)
Adsız dedi ki…
:) tarih, şu anda yazılan şey . yarını bekleyelim diyorsun, okumak için :)
Unknown dedi ki…
dediğin gibi muhtemelen yalan peres'in genetiğine işlemiş..
öyle bir anlattıki yaşananları olayları ilk kez duyan birine yorumlatsan israilin masum olduunu bile düşünebilir..

uzatmayayım, yazı güzel elinize sağlık:)
Adsız dedi ki…
İsrail tabii ki hoşnut kalacak bundan. Türkiye üzerine oynanan ılımlı islam devleti modelinin işlediğinin bundan daha iyi bir kanıtı olabilir mi?
âyine dedi ki…
başbakanın tepkisini yerli yerinde, dozajında bulmakla (hatta o sözleri etmemiş olsaydı başbakan benim için bitmişti :) )beraber, intikam soğuk yenen yemektir hesabı israil'in pusuda beklediğini hisseder oldum yavaş yavaş, "siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" kolay yutulacak bir söz olmasa gerek.
âyine dedi ki…
doğuya yaklaşmanın ılımlı islam devleti olmakla alakası yok bence, rufio eğer bizim jeopolitik önemimiz varsa bu bölgede ( ki bize de taa ilkokuldan beri öğretilen budur ) bu şekilde davranmak zorundayız, arabistanla da, iranla da, suriyeyle de ilişkler olacak, bu kaçınılmaz ( etliye sütlüye karışmayan hükümetler de oldu olmadı değil ama olan türkiye'ye oldu )

hadi hepsini geçtim, orada yaşanan soykırıma da sessiz kalmak insanlığa sığmazdı

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...