Köy Filmi - 2



Köy filmi ile ilgili birkaç gün önce birşeyler karalamıştım. Burada ise, bu filmle ilgili ulusların güvenliğe duydukları ihtiyaç ve küreselleşme üzerinde durmak istiyorum.

Açıkçası o filmde, bir köyde yaşayan insanların oluşturduğu -teba-nın bir canavar korkusu nedeniyle köyün etrafında oluşturdukları güvenlik politikaları ulusların veya devletlerin güvenlik ihtiyaçları ile ilgili önemli saptamalara sahipti(belki de Shyamalan hiç böyle bir şey düşünmeden çekti filmini).

Devletlerin kendi toplumu üzerinde bir korku/öteki oluşturup yahut olan korku veya saldırıları abartarak; onun üzerinden 'sizi koruyacağız' sözü verip -aşırı güvenlik harcamaları-na girişmesi. Filmde bu konu ile ilgili örnek olarak, canavarın olduğuna dair tevatürden sonra yapılan güvenlik ve nöbetçi kuleleri gösterilebilir. Ayrıca canavarı gözetlemek için her gece köyden bir kişi nöbetçi olarak kalacaktır. Belki Shyamalan filmini seri olarak devam ettirmek istese ve köyün ileriki yıllarda nasıl yönetildiğine baksak, her hane halkından güvenlik harcamaları için belirli sir kesinti yapılacak, nöbetçilik belirli bir yaşa gelen gençler için zorunlu olacak.
bu konu ile bugün gazetelerde bir haber vardı. ABD Başkanı Bush görev yaptığı dönemde en büyük 'üzüntüsünün' Irak'ta kitle imha silahları bulunduğuna dair hatalı istihbarat raporları olduğunu söyledi.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, bir korku üretip yada var olan ve belki çok basit çözümlerle halledilebilecek tehditleri var olduğundan daha büyük gösterip güvenlik harcamalarına bütçeden ayrılan payı fazlalaştırmak. Bunun sonucunda faşist akımların güçlenmesiyle; ırkçı ve faşizan partiler iktidarları paylaşıyor(bkz. Avusturya ve Haider örneği).

Bu filmle ilgili aklıma geldikçe bir şeyler yazmaya devam edeceğim.

Yorumlar

Sade dedi ki…
Shyamalan'dan bir hayal kırıklığı filmidir benim için. Beklenen eşiği aşamamıştır benim gözümde Shyamalan.
moroccom dedi ki…
Shyamalan hep böyledir ama. Bİr bakarsın uçar, uçurur. Bİr bakarsın eşiğe takılır kalır. İstikrar sorunu var bu adamda.YEni yılda istikrar diliyorum en çok ona.
:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni