Siyad Ödülleri ve Cem Yılmaz


Cem Yılmaz’ın SİYAD ödül törenini sunması, ödül alan filmlerden çok kendini ön plana çıkardı. Cem Yılmaz sinema camiasında bu tarz ödül törenlerinde öne çıkmayı seviyor. O da biliyor ki yaptığı işler uzun vadede eleştirmenlerin desteği ile ilerleyecek. Sonuçta eleştirmenlerin bir film hakkında yaptıkları övgü veya yergiler ortalama sinema seyircisi üzerinde etkili olabiliyor.

Çok değil birkaç yıl evvel Hokkabaz filmiyle Altın Portakal en iyi film kategorisinde yer alan Yılmaz, o yıl Nuri Bilge Ceylan’a en iyi film ödülünü kendi eliyle takdim etmişti. Ceylan’la aynı sahnede yer alıp ona ödül takdim edebilmek onun için büyük bir sınıf atlama göstergesiydi.

Hokkabaz bana her zaman Ceylan’ın Mayıs Sıkıntısı filmini hatırlatır. Her iki filmde Çanakkale’de geçmektedir ve sarı ve yeşilin harmanlandığı pastoral bir film olarak seyirci karşısını çıkar. Özellikle sarı biraz daha yeşilin önündedir.

Ceylan’ın kahramanı baba ve annesini Şehitler Anıtına götürür. Belki film çekimi öncesi biraz gönül alma işidir. Çünkü filmde oynamak istemez anne ve babası. Yılmaz’ın filminde ise Hokkabaz’ın huysuz ve deli babası biraz da emekli komando! olmanın etkisiyle şehitler diyarına gömülmek istemektedir. Karavanın arkasında sakladığı mezar taşı ile oğlunun peşine takılır. Tek derdi oğlunun Çanakkale’den geçerken onu oraya bırakmasıdır. Baba ve oğul aralarındaki nesil karmaşasını çözmekle kalmayıp Çanakkale’nin harikulade coğrafyası içerisinde iyi birer dostta olurlar.

Tekrar SİYAD ödül törenine dönecek olursak, ödül alan filmlerden çok Cem Yılmaz’ın ön plana çıkmasını kimi yazarlar iletişim kazası olarak değerlendirdiler ki bence de çok doğru bir tespit olarak görünüyor. Ama Cem Yılmaz böyle ortamlarda kendini ispat etmeyi ve göstermeyi çok seviyor. Sonuçta ülkenin kalburüstü sinemacıları ile ortak bir platformda buluşup ‘bakın bende sizlerdenim’ diyerek uzun sinema yolculuğunda yerini belirginleştiriyor.

Umarım, Cem Yılmaz Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerinden daha fazla etkilenir de, kendi espri anlayışı ile harmanlayarak daha seyir zevki yüksek filmler üretir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni