Anılar-Ömür Süvarisi


İnanılmaz bir hafızadan bahsediyoruz. Ülkemizde otobiyografi yazmanın eksikliğine nazire yaparcasına oldukça hacimli bir kitapla anlatılmış bir hayatı okuyup ondan oldukça önemli olan deneyimleri süzüp alabiliyoruz.

İkiz kardeşi ile birlikte beyninin hatırlamaya başlaması ile birlikte her şeyi en ince ayrıntısına kadar okuyucularla paylaşan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, zor olanı yapıyor. Ellilerin İstanbul’un da kent yaşamı, kenti oluşturan unsurlar, maarifimizin hali pürmelâli gibi konularla başlayan anılar sarmalı, ilerledikçe tıbbiyelilerin hatıraları ile devam ediyor.

İlkokuldaki öğretmeninden duyduğu bir çocuk şarkısı hala belleğinde taptaze. İlk eğitim yıllarında gayrı Müslim arkadaşlarıyla ilişkilerini hafıza ona hiç oyun oynamamış gibi rahatlıkla ve ayrıntılarıyla anlatıyor.

Sonra onun çocukluktan başlayan şiir tutkusunun nasıl oluştuğu ile ilgili anılarını anlatıyor. ünlü şairlerle karşılaşıp sohbet edebilmek için yapılan türlü girişimler genç kuşaklara edebiyat sevgisinin sınırlarını aktarıyor. Yahya Kemal’le tanışabilmek için rubai yazma faaliyetleri bütün bir yaz devam ediyor. Sonrasında Hüsrev’e göre daha gamsız ve rahat olan Hüseyin Hatemi’nin ‘şiirlerini okuyoruz ya bir de görmeye ne gerek var’ demesiyle yarım kalan bir tutku.

Hüsrev Hatemi, birilerini küstürüp darıltır mıyım gibi anıların en zor kısmında hiç çekinmiyor. Samimiyeti ve iyiniyeti, bu çok hacimli kitabı elinizden bırakmamanıza sebebiyet veriyor.

Kitaptan ilginç ayrıntılar daha sonra…

Yorumlar

âyine dedi ki…
hoşgeldiniz :), özlemiştim yazılarınızı okumayı, bu iki kardeşi şaşkınlıkla takip ediyordum bir ara, nasıl bir beyinleri var Allah aşkına, bu kitabı tanıttığınız için teşekkürler, bir gün okumalıyım
moroccom dedi ki…
hoşbulduk teşekkür ederim.
evet hafıza inanılmaz. hiç bir şeyi unutmamış.
eğer bir gün okursan göreceksin ki ilkokul manilerinden, bir yerde karşılaştıkları dilencinin söylediklerine kadar herşey hatrında.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni