Otranto'da kalan Yeniçeriler...

'Şeyh-ül Müverrihin' yani 'Tarihçilerin Kutbu' olarak taltif edilen Halil İnalcık Hoca, katıldığı bir programda Fatih döneminde ‘Otranto’nun Fethi’ ile ilgili önemli anekdotlar aktardı.

Gedik Ahmet Paşa (İnalcık Hoca, Gedik Ahmet Paşa’yı Napolyon’a benzetiyor) komutasında şimdiki Arnavutluk üzerinden geçerek İtalya’nın doğuya açılan çıkış kapısını fetheden askerlerden beş yüz kadarı fetih sonrası bu bölgeye yerleştiriliyor.

Ancak Fatih’in ani vefatı sonrası Gedik Ahmet Paşa saltanat kavgasının ortasında kalıyor. Fatih’in oğlu Beyazıt tarafından İstanbul’a çağrılan Gedik Ahmet Paşa beş yüz kişiden oluşan bu askeri birliği orada bırakarak payitahta dönüyor.

Daha sonra burayı geri alan Napoli Kralı, Otranto’ya yerleşmiş beş yüz kişilik yeniçeri kuvvetini tüm savaşlarında öncü kuvvet olarak kullanıyor ve önemli askeri başarılar elde ediyor.

İlginç ve önemli bir ayrıntı… Belki de ben ilk defa duyduğum için bana ilginç gelmiş olabilir...

Yorumlar

âyine dedi ki…
hımm, güzel bir ayrıntı, bu gibi olaylar çok var osmanlı tarihinde, 2.selim zamanında açe'ye yardım için gönderilen kuvvetler bir süre sonra oraya yerleşmişler ve orada bir türk köyü kurmuşlar, osmanlı'yı bu yüzden seviyorum biraz da galiba, dünyanın her yerinde bir iz bulmak mümkün onlardan :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni