Tarih-Lenk




'Muhafazakâr Düşünce’ dergisinin 7. sayısında Prof. Dr. Ali Birinci, "Tarihçilikte Meslek Ahlâkı ve Ahlâksızlığın Tarihçiliği Meselesi" başlıklı bir makale kaleme almıştı. Şimdi Türk Tarih Kurumu'nun başında olan Birinci, bu makalesinde tarih konusunda kamuoyunun tanıdığı bilim adamlarının yaptıkları intihal ve yanlışlardan bahsetmişti. Söz konusu makale, akademik camiada büyük gürültü kopardı. Zaten, derginin bir sonraki sayısında bahsi geçen isimlerin birçoğu cevap haklarını kullandılar. Bazıları yanlış yaptıklarını da kabul ettiler hatırladığım kadarıyla.

Hakan Erdem’in kitabını görünce aklıma bu makale geldi. Erdem, Doğan Kitap’tan çıkan ‘Tarih-Lenk’ isimli kitabında Birinci’nin ortaya koyduğu noktaları hem daha ileriye götürüyor hem de daha kapsamlı bir biçimde tartışıyor. Erdem’in kitabında ilgimi çeken esas mevzu, tarih gibi ciddiyet gerektiren bir bilim dalına bile espri gözlüğü takarak bakabilmesi olmuş(Bu esprili dil kitabın kapağına da yansımış.) Belki de bu yüzden, Erdem’in kitabı, Birinci’nin makalesi kadar gürültü koparmadı.

Halil Berktay’da Taraf’taki yazısında bu kitapta bahsi geçen isimlerin bir süre sokağa çıkmamaları gerektiğinden bahsetmiş esprili bir şekilde. Artık kendi bilecekleri iş sokağa çıkıp çıkmamaları ama Berktay’ın bir süre insan içine çıkmaması tavsiyesinde bulunduğu isimlerden Yalçın Küçük birkaç gün önce Ergenekon soruşturması bağlamında gözaltına alındı. Berktay’ın içine doğmuş Küçük’ün bir süre daha insan içine çıkamayacağı herhalde.

Konuyu biraz saptırdım ama son olarak şunu söyleyim; Hakan Erdem’in kitabını özellikle tarihe ilgi duymuş tüm okurlara tavsiye ediyorum. Her ne kadar kamuoyunda gürültü koparmasa da ileride değerinin daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...