"The Boxer" ve "Sonbahar" Karşılaştırması


Her iki filmin esas oğlanı da içerdedir. 'The Boxer' in esas oğlanı Danny Flynn, Kuzey İrlanda'nın özgürlüğü için içeriye girmiştir. 'Sonbahar’ın Yusuf'u ise yasadışı bir sol örgüte üye olmaktan tutuklanmıştır.

Siyasi fraksiyonları üç aşağı beş yukarı aynı. Sonuçta inandığı değerler halkların özgürlüğü adı altında özetlenebilir.

Her ikisi de uzun yıllar hapis hayatı yaşarlar. Danny cezasının tamamını çekerek özgürlüğüne kavuşurken; Yusuf ‘Hayata Dönüş’ operasyonu sonrası sağlık sorunlarından ötürü tahliye edilir.

Her ikisinin farklılıkları hapishane sonrası hayatlarında başlar. Danny çıkar, örgütün elemanları(IRA) tarafından karşılanır ancak eski hızlı Danny değildir. Artık örgütün bağımsızlık için yaptığı her türlü şiddet eylemine karşıdır. Kendisini onlardan soyutlayıp basit ve düz bir yaşam kurmak derdine düşer. Eski kız arkadaşının evlenip çocuğu olduğunu duyunca hayal kırıklığına uğrar ancak yine de ümitsizliğe düşmez sık sık ona sevgisini ifade eder. Bir boks salonu açar ve boks müsabakalarına katılır. Çıktığı müsabakalarda rakibini alt edebileceğine rağmen pasif ve hareketsiz durarak yenilir. Aslında şiddete karşı olduğunu kanıtlamak için kendince bir ‘duruş’ ortaya koymaktadır.

Sonbahar’ın Yusuf’un ise hapisten çıktıktan sonra düşüncelerinde pek bir değişme olmaz. Duygusal dünyasında âşık olmak dışında, düşünce dünyasını çok fazla değişime açmaz. O hala devrimin olacağı inancındadır. Eski SSCB ülkesinden gelen sevdiği kız bile onun komünist olmasına şaşırır.

Ben açıkçası dönüşen ve değişen karakterleri daha çok beğeniyorum. Bu sebepten Danny’i daha gerçekçi ve samimi buluyorum. Sonbahar’ın Yusuf’u ise yönetmenin romantik duruşunda çizgisini hiç bozmuyor ve bozmayı da düşünmüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...