Babalar ve Oğullar Üzerine...



Turgenev, Babalar ve Oğullar romanında babalar ve oğullar arasında zamanla oluşan derin fikir ayrılıklarından bahseder. Nesiller arasında oluşan bir uçurumdur belki de anlatılan. Ancak babalar biraz daha gelenekçi, muhafazakâr ve toprağa bağlıyken çocuklar daha nihilist ve isyankârdır. Oğullar babalarını başlarını deve kuşu gibi kuma gömmekle itham ederlerken, babalar çocuklarının isyankârlıklarından ve haylazlıklarından dem vururlar. Fakat şu da bir gerçek ki oğullar yaşlandıkça babalarına benzediklerinin farkına varırlar. Babasına benzer bir hayat sürer, annesine benzeyen bir kadınla evlenir ve çocuklarına zamanında eleştirdiği babası gibi davranmakta beis görmez. Tabi tüm bunlarla birlikte çağın gerektirdiği ufak nüanslar olmaktadır.

Reha Erdem in Beş Vakit filminde de insanlığın en önemli sorunlarından biri olan babalar ve oğullar arasında daha çocukluktan itibaren sürmekte olan sürtüşme ve nefretten bahsedilir. Özellikle evin büyük oğlu olmanın verdiği bir kenara itilmişlik ve aşırı sorumluluk yüklenmesi sonrasında kendini aileden soyutlamaya çalışan erkek çocuğunun çocukluktan itibaren içinde beslediği tehlikeli düşünceler gün yüzüne çıkar. Aslında bakıldığı zaman baba gerçekten çok zalimdir. Her konuda oğluna karşı sergilediği hoşgörüsüz tutum izleyenleri çileden çıkartır. Oğulda babanın zulümleri sonrasında onu farklı bir gözle görmeye başlar. Babasının yemek yerken çıkardığı sesleri bir canavara benzetir.(Burada yönetmeni özellikle ses konusunda tebrik etmek gerek) Ondan tiksinti duyar ve öldürme isteği her geçen gün artar. Bunu arkadaşlarıyla paylaşır ancak arkadaşları onun babasını öldürme isteğinden rahatsızlık duymak bir yana mutlu da olurlar ancak tek tereddütleri canavar babanın ölmeyeceği yönündedir.

Köyde zaman akıp geçer. Çocuğun nefreti taşra sakinliğinin içerisinde dağılır gider. Belki de büyüdükçe babasından duyduğu nefret tümden kalkar. Çünkü başta da belirttiğim gibi oğulların yaşı büyüdükçe babaları ile olan benzerlikleri daha da artar.

Yorumlar

beenmaya dedi ki…
sonbahar'ı izledin mi...
moroccom dedi ki…
malesef izlemedim.
sen izledin mi peki?
beenmaya dedi ki…
henüz değil
ama senin dilinden o filmi çok merak ediyorum
moroccom dedi ki…
teşekkürler.
seyrettiğimde mutlaka senin için yazacağım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biliyor musun? İçimde Bir Orman Vardı

Kırık Bir Aşk Hikayesinin Çekim Serüveni

Kapıcı Musa(Muzaffer Çetinyılmaz)nın Ardından...